Ga naar artikel

Koriander

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Koriander (Coriandrum sativum) komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. Koriander was al bekend bij de oude Egyptenaren. Ook de oude Grieken en Romeinen hebben het gebruikt. Waarschijnlijk is het in onze streken geïntroduceerd door de Romeinen.
Voor bier (veel in witbieren en tripels) wordt het korianderzaad gebruikt. Korianderzaden zijn ongeveer zo groot als peperkorrels en hebben een fris, beetje citrus/mintachtig, aroma. Korianderzaad bestaat voor 1% uit olie, welke voor het grootste deel bestaat uit de stoffen linalool en linalylacetaat.

Gebruik

Het geeft een licht wrange citrussmaak en wordt vaak gebruikt in witbier en tripel. Van koriander kun je 2 tot 15 gram per 10 1iter bier gebruiken. In witbieren, dubbels en tripels mag de koriander zeker niet overheersen. Dan is 3 tot 4 gram per 10 1iter voor deze bieren meer dan genoeg. Je kan koriander het beste malen en kort voor het einde van het koken toevoegen.

Bestanddelen

In de rijpe vruchten, zit relatief weinig etherische olie (minder dan 1%). Deze olie bestaat voornamelijk uit linalool (50 tot 60%) en ongeveer 20% terpenen .
Linalool
Linalool

Kweekwijze

Koriander staat graag in de zon en houdt van losse grond, dit bevordert de groei. Koriander kan buiten in mei gezaaid worden. Druk de zaadjes ongeveer 1 cm de grond in en dek ze af. Zorg ervoor dat je de grond de eerste twee weken tot de kieming goed vochtig houdt. De planten worden ongeveer 80 cm hoog.

Oogsten

In augustus - september kan je de zaadjes oogsten als ze bruin tot grijsachtig van kleur zijn. Dit doe je door koriander bij de grond af te knippen en deze op de kop in een papieren zak op te hangen. Wanneer de takken gedroogd zijn, zullen de zaden in de papieren zak vallen.

Bewaren

De zaden moeten droog bewaard worden.