Ga naar artikel

Kruiden en specerijen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Soms wordt in bier ook kruiden en/of specerijen gebruikt. Dit gebeurt o.a. in Witbier, Tripel, enz.

Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?

Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt. Onder kruiden verstaan we over het algemeen planten die, goed gedijen in streken met een gematigd klimaat, en waarvan vrijwel uitsluitend het bladgroen en de houtvrije stengels benut worden. Voorbeelden zijn tijm, oregano en pepermunt.
Specerijen zijn vaak afkomstig uit gebieden met een (sub)tropisch klimaat. Bij specerijen hebben we het ook vaak over andere onderdelen van de plant, zoals de bloemknoppen (kruidnagel ), meeldraden (saffraan), zaadjes (mosterd, karwij, koriander ), de vrucht (chilipeper ), bast (kaneel ) en de wortelstok (gember ). Er zijn erg veel verschillende soorten specerijen, met zeer verschillende smaken.
Kruiden hebben meer geur als ze vers zijn, terwijl specerijen meer geur hebben in gedroogde vorm.
Veel kruiden kun je makkelijk zelf kweken op de vensterbank, balkon of in de tuin.

Welke worden gebruikt in bier?

Voor de meeste kruiden en specerijen geldt, dat deze gedurende de laatste 5 tot 10 minuten moeten worden meegekookt. Dit om besmetting van het bier te voorkomen. De volgende kruiden en specerijen worden (naast hop, welke ook eigenlijk een kruid is) vaak in bier toegepast:

De open bovenstaande pagina's van de kruiden en specerijen genoemde hoeveelheid voor gebruik, zijn een leidraad! Afhankelijk van het gewenste resultaat moet er meer of minder van gebruikt worden.

Kruiden die niet werken

Er zijn ook kruiden en specerijen, die ik geprobeerd heb, die niet werken in bier. Die kan verschillende redenen hebben, dat het aroma niet terug te vinden is in het bier, dat er bijsmaken ontstaan, enz. Met de volgende kruiden en specerijen heb ik (nog) geen succesvol bier kunnen brouwen:


Mengsels

Heel soms worden ook wel eens mengsels van kruiden toegevoegd bij de bereiding van bier. Vroeger, toen hop nog niet als één van dé grondstoffen voor bier bekend was, werd gruit gebruikt bij de bereiding van bier. Verder komen we de volgens mengsels wel eens tegen:

  • Speculaaskruiden

Let op!

Kerrie en speculaaskruiden zijn mengsels van specerijen. Daar bestaan dus meerdere varianten van. De smaak van de meeste kruiden verdwijnt na verloop van tijd. Kruidnagel en laurier zijn een paar uitzonderingen hierop. Als je dus speculaaskruiden gebruikt in je bier, zal je in het begin de speculaas proeven, maar na een jaar ruik je alleen nog maar kruidnagel!