Ga naar artikel

Kaneel

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Dit wordt gemaakt van de binnenbast van de takken van de kaneelboom (Cinnamomum zeylanicum). Deze boom behoort tot dezelfde familie als de laurier en de avocado. Kaneel is een van de oudste specerijen ter wereld. De kaneelboom komt oorspronkelijk uit Sri-Lanka, maar wordt nu ook verbouwd in Zuid-India, Indochina, China, Afrika en het Caribische gebied. Het is een groenblijvende boom tot ± 15 meter hoog, met witte of gele bloemen, die veranderen in blauw tot paarse bessen. De inwendige schors van jonge twijgen wordt om de twee jaar geoogst en levert de bekende kaneelstokjes.

Gebruik

Kaneel wordt wel in Scotch Ale (Strong) gebruikt.

Bestanddelen

De etherische olie van de kaneelbast (max. 4%) bestaat hoofdzakelijk uit 2 bestanddelen, de fenylpropanoïden, cinnamaldehyde (3-phenyl-2-propenal, 65 tot 75%) en eugenol (4-(1-propeen-3-yl)-2-methoxy-fenol, 5 tot 10%).
Cinnamaldehyde Eugenol
Cinnamaldehyde Eugenol

Andere fenylpropanoïden (safrol, kaneelzuur esters), mono- en sesquiterpenen, komen slechts in zeer lage concentraties voor, maar bepalen wel de specifieke smaak van kaneel. Een andere component die in zeer kleine hoeveelheden aanwezig is en die belangrijk is voor de kwaliteit van kaneel, is 2-heptanon.