Ga naar artikel

Sinaasappel(schil)

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier In bier wordt wel eens de gedroogde schil van de (zoet) sinaasappel gebruikt. De sinaasappel is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort. De vrucht wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure sinaasappel (Citrus aurantium). De sinaasappel wordt in Nederland en Vlaanderen vaak uit Spanje geïmporteerd. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel, evenals "appelsien": appel-china).

Gebruik

Het geeft een licht citrusaromasmaak en wordt vaak gebruikt in witbier. Gebruik ongeveer 10 tot 20 gram per 10 liter en laat de schillen de laatste 5 minuten meekoken. Verwacht niet teveel citrusaroma van de sinaasappelschillen. Vaak komt in witbier de meeste citrusaroma van de koriander!

Let op!

Er worden vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt bij sinaasappels. Gebruik dus niet zomaar de schil van een verse sinaasappel. Het veiligst is om de kant en klaar gedroogde sinaasappelschil te gebruiken.