Ga naar artikel

Gember

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier GemberGember (Zingiber officinale Rosc.) is een tropische overblijvende plant die 60 tot 120 cm groot wordt, met rietachtige stengels, langwerpige bladeren en gele bloemen met paarse strepen. Deze plant komt van oorsprong uit Centraal Azië. De stam groeit rechtstreeks uit de dikke knolachtige wortelstok, waaruit zowel de beroemde specerijen als de etherische olie wordt geproduceerd. Gember is verkrijgbaar in gedroogde vorm (djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel), in gekonfijte vorm of vers (als wortel). Gember heeft een lemonachtig aroma en een zoete hete smaak.

Gebruik

Gember werd vroeger regelmatig aan bier toegevoegd, met name in porter. Gebruik 50 tot 150 gram geraspte gember per 10 liter bier. Deze kan je aan het begin van het koken toevoegen.

Bestanddelen

De etherische olie (1 tot 3% van de verse wortelstok) bevat vooral sesquiterpenen, zoals de monocyclische sesquiterpenen zingibereen (30-70%), ar-β-curcumeen (8%), sesquiphellandreen (9%), y-bisaboleen (7%) en farneseen (0-25%). Deze zijn vooral verantwoordelijk voor de citrusachtige aroma.
Zingibereen β-Curcumeen
Zingibereen β-Curcumeen
β-Sesquiphellandreen y-Bisaboleen
β-Sesquiphellandreen y-Bisaboleen
Farneseen
Farneseen

Monoterpenoïden komen in geringe mate voor (β-phelladreen, cineol, citral).
De scherpe smaak van gember wordt veroorzaakt door een niet-vluchtige hars. Deze bevat hydroxyarylverbindingen verbindingen, zoals zingeron, gingerolen en shagaolen.
Zingeron Gingerol
Zingeron Gingerol

De chemische structuur van gingerol, lijkt op capsaïcine, de verbinding die pepers hun pittige, hete smaak geven.

Kweekwijze

Hoewel je voor de kosten geen gember hoeft te kweken en deze beter in de winkel kan kopen, is het toch leuk om eens te zien hoe deze plant groeit. Koop in de winkel een stuk gember, het liefst eentje die al wat uitlopers vertoond. Plant de wortel in een pot met potgrond. Na een tijdje zullen één of meerdere stengels boven de grond komen. De plant kan slecht tegen kou en moet 's winters binnen geplaatst worden.

Oogsten

De gemberplant zal nieuwe wortelstokken vormen, die na een jaar geoogst kunnen worden.

Bewaren

Deze wortelstokken kunnen gekoeld een lange tijd bewaard worden.