Ga naar artikel

Gagel

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier GagelDe wilde gagel (Myrica gale) is een bladverliezende struik, die vooral voorkomt op natte, zure, venige grond op heidevelden, in moerasbossen en laagveenmoerassen in Noord-Amerika en Noordwest-Europa. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend, maar sterk in aantal afgenomen. De aromatisch geurende struik wordt 0,6-1,5 m hoog. Op de onderzijde van de 2,5-4 cm lange bladeren zitten harspuntjes met harsklieren. De aromatische bladeren smaken bitter. De wilde gagel bloeit in april en mei. De katjes verschijnen voor de bladeren aan twijgen die daarna niet meer doorgroeien. De struik is veelal tweehuizig. Meestal komt op een struik of mannelijke of vrouwelijke katjes voor, waarbij dezelfde struik van geslacht kan wisselen doordat het in het ene jaar vrouwelijke katjes kan dragen en in een ander jaar mannelijke. De mannelijke katjes zijn langwerpig en de vrouwelijke meer gedrongen. De schubben (schutbladen) van de vrouwelijke bloemen vallen niet af en zijn met de vruchten vergroeid.

Gebruik

De katjes van de gagel waren vroeger een belangrijk onderdeel van gruit. Zowel de bladeren als de katjes zijn te gebruiken. Gebruik 1 tot 4 gram per 10 liter bier. Toevoegen 5 minuten voor het einde van het koken van het wort.

Bestanddelen

De harsklieren op de blaadjes produceren etherische olie met vooral de terpenen; α-pineen, δ- en γ-cadineen en limoneen.
α-Pineen δ-Cadineen γ-Cadineen Limoneen
α-Pineen δ-Cadineen γ-Cadineen Limoneen

Commercieel voorbeeld

Een voorbeeld van bier waarin duidelijk de gagel te proeven is, is Jopen Koyt.

Kweekwijze

Het grootste probleem is meer hoe je aan een struik komt. De struik laat zich stekken. De takken van de gagel die op de grond liggen, wortelen daar vaak. Door de bewortelde tak af te snijden, kan de gagel verder vermeerderd worden. Gagel is gemakkelijk in een tuin of emmer te kweken. Het belangrijkste is om de grond bij de gagel erg vochtig te houden.

Oogsten

De katjes kunnen geoogst worden in de bloeitijd, eind april. De bladeren kunnen het beste geoogst worden in juli en augustus.

Bewaren

De geoogste katjes en bladeren kunnen het beste in de vriezer bewaard worden.
Ook zijn ze te drogen in een goed geventileerde ruimte. Bewaar na het drogen de bladeren en katjes in luchtdichte bakjes.