Ga naar artikel

Koken

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Bier Het opgevangen wort gaan we vervolgens koken met hop. Dit koken heeft het volgende als doel:
  • de hopbitterstoffen worden omgezet
  • de grote eiwitten vlokken uit
  • ongewenste vluchtige stoffen verdampen
  • het wort wordt steriel
Het wort moet zo'n 60 à 90 minuten koken. Door de hoge temperatuur worden de hopbitterstoffen omgezet, waardoor de bittere smaak van het bier ontstaat. De meeste amateur bierbrouwers voegen, bij het begin van het koken, hopsoorten toe, met een hoog alfazuur gehalte, die voor de bitterheid zorgen. Tegen het einde van het koken worden dan hopsoorten toegevoegd, die zorgen voor de specifieke hoparoma. De hoeveelheid hop en de soorten die toegevoegd worden is afhankelijk van het biertype dat men wilt maken.

Tijdens het koken vlokken grote eiwitten uit, die door het maischen in het wort zijn gekomen. Na het koken verwijder je die eiwitvlokken (in brouwersjargon breuk of trub genoemd) en de hop door het wort opnieuw te filteren met bijv. kaasdoek. Let erop, dat er filterproblemen kunnen ontstaan, wanneer hoppellets zijn gebruikt.

Verder is het belangrijk dat ongewenste vluchtige stoffen kunnen verdampen. Zet dus nooit een deksel op de kookketel.

Tenslotte wordt, door de hoge temperatuur, het wort steriel. Na het koken dient het wort verder steriel behandelt te worden, om infecties van het bier te voorkomen.