Giststarter

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Dit is het recept voor het maken van 500 ml voedingsbodem, die gebruikt kan worden voor de giststarter. Deze hoeveelheid is voldoende om 20 à 25 l wort aan het gisten te brengen.

Tijdsduur

30 minuten

Benodigdheden

1 erlenmeyer of fles
30 gr mout extract poeder of vloeibaar mout extract
500 ml water
1 (steel)pan
aluminium folie

Werkwijze

1 Steriliseer de erlenmeyer of fles. Spoel deze goed uit en vul het volledig met heet water
2 Doe 500 ml water in de pan
3 Voeg het mout extract toe aan het water
4 Laat dit 2 minuten koken onder voortdurend roeren om aanbranden te voorkomen
5 Giet het water uit de erlenmeyer of fles, en giet het nog kokendhete extract erin
6 Dek deze erlenmeyer of fles af met aluminiumfolie
7 Afkoelen tot kamertemperatuur
8 Afgekoelde wort beluchten
Aan deze voedingsbodem kan dan de gist toegevoegd worden.

Zorg er voor dat de gist nog actief is wanneer deze aan het wort wordt toegevoegd. Dit houdt in dat de giststarter 2 tot 3 dagen van te voren moet worden aangemaakt. De gist kan eventueel actief weer gemaakt worden door suiker of moutextract toe te voegen aan de giststarter.

Voorbeelden van commercieel verkrijgbare biergisten:

Wyeast Braumeister Brewing Yeast
Safbrew Safale  

Tip...

Mijn ervaring is, dat wanneer een gist gebruikt wordt uit een flesje (van Westmalle Tripel, enz.), de giststarter wat eerder gemaakt moet worden. Dus 3 tot 4 dagen voor het brouwen!