Ga naar artikel

Wyeast

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Voor degene, die de gebruiksaanwijzing voor de Wyeast gisten kwijt zijn:

Gebruiksaanwijzing WYEAST vloeibare gisten

Deze gist heeft 1 tot 4 dagen incubatietijd (opstarttijd) nodig alvorens hij gebruikt kan worden. Incubeer de gist 1 dag voor iedere maand na de productiedatum die u vindt onderaan op de achterzijde.

Het opstarten van de gist

1. Bereidt de starter bij een goede kamertemperatuur, dat is 21 á 26 °C. Leg het aluminium zakje plat op de tafel en lokaliseer het gebobbelde verzegelde pakje binnenin de verpakking. Plaats de verpakking op de binnenzijde van de hand en wel zo dat het gezwollen binnenzakje in het midden van de handpalm ligt. Duw of klop stevig met de andere handpalm op het gebobbelde binnenzakje om dit te breken, waardoor de gistvoeding vrij komt (controleer of de 'bobbel' verdwenen is). Kneed de verpakking om de gist en de startervloeistof te mengen.

2. Schud de verpakking zeer goed. Laat de gist nu zolang bij kamertemperatuur incuberen tot de verpakking opgezwollen is en wel zo dat ze 2,5 á 3 cm dik geworden is. De tijd hiervoor nodig bedraagt 1 tot meerdere dagen. Één dag voor zeer verse gist, een dag meer voor elke maand na fabricagedatum.

3. Nu kan de gist toegevoegd worden. Reinig eerst de verpakking met een steriliserende oplossing, schud ze dan goed, snijd ze open en giet de vloeibare gist bij het wort.

4. Roer krachtig door om lucht in te brengen (nodig voor de verdere vermeerdering van de gisten). Plaats het waterslot en houd de temperatuur op 23 °C tot de gisting begint. Dit is binnen 24 uur, afhankelijk van de gistsoort, de brouwmethode en de vergistingtemperatuur. Pas daarna eventueel afkoelen tot de gewenste gistingstemperatuur.

Vergistingstemperatuur

De vergistingstemperatuur voor bovengist (ale gist) ligt tussen 16 en 18 °C en deze van ondergist (lagergist) tussen 6 en 11,5 °C.

Een starter maken

Om een grotere hoeveelheid bier te maken of om een grotere hoeveelheid entgist te maken van een oudere verpakking of van een reeds gezwollen verpakking (die men niet op tijd kon gebruiken omdat het wort nog niet klaar was bijvoorbeeld) gaan we als volgt te werk.

Kook 500 ml wort (of moutextractoplossing) met een SG van 1,020 gedurende 15 minuten, giet over in een steriel recipiënt (glazen erlenmeyer bijv.) en laat goed afgedekt (doekje, prop watten) afkoelen. Voeg dan de gist toe en belucht goed (liefst met steriele lucht via een pompje met steriel filter). Laat de goed afgedekte gistcultuur zich bij 21 á 26 °C gedurende 12 uur vermeerderen (tot hoog-krausen). Voeg daarna toe aan het klaarstaande wort.