Ga naar artikel

Schroten

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Bier De eerste handeling die verricht moet worden is het malen of pletten van het mout. Brouwers noemen dit het schroten van het mout. Het schroten wordt gedaan om twee redenen:
  • Het kapot maken van de zetmeellichamen van het mout, zodat water met de daarin aanwezige enzymen het zetmeel kunnen afbreken tot suikers (sachariden).
  • De bij het schroten los gemaakte bliezen, die om de graankorrels zitten, vormen na het maischen een filterbed.
Het mout dient zo grof mogelijk geschroot te worden. Natuurlijk mogen er geen hele korrels in het schrootsel aanwezig zijn. Een niet geschrote korrel kan zijn stoffen niet vrijgeven en zorgt daardoor voor een lagere opbrengst. Als het mout te fijn geschroot wordt, ontstaan er vaak filterproblemen. Ook komen er dan gemakkelijker ongewenste stoffen, zoals tannine, vrij uit de kaf van het mout, wat weer een wrange smaak geeft aan het bier.

Het is dus zaak om zodanig te schroten, dat de bliezen zoveel mogelijk heel bliven, maar de rest van het mout toch goed gemalen is. Overigens, tarwemout bevat geen bliezen, en kan de fijner gemalen worden, dan gerstemout.

Het mooiste resultaat wordt verkregen met een walsenmolen, waarbij twee rollen, het mout alleen maar pletten. Hierbij blijven de bliezen beter heel. Deze molen zijn echter prijzig (meer dan ‚ 150). Een zogenaamde platenmolen, kost minder, maar deze maalt het mout echt, zodat er meer kans is op beschadigde bliezen.

Bij sommige winkels voor zelfbrouwartikelen is ook geschroot mout, kant en klaar te koop. Het geschrote mout zal vocht aantrekken en dan snel verzuren. Zorg er daarom dan ook voor, dat het mout maximaal een halve dag van te voren is geschroot!