Ga naar artikel

Moutsoorten

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Er zijn diverse moutsoorten verkrijgbaar. De verschillende soorten worden hieronder genoemd. De namen van de mouten verschillen per mouterij en willen in de loop van de periode nog wel eens veranderen. Die hieronder genoemde namen worden op dit moment het meest gebruikt.

Broeimouten

Dit zijn de moutsoorten, die het moutproces zijn doorlopen, zoals hiervoor beschreven. Soorten die leverbaar zijn:

Soort EBC
Pils 3
Pale 7
Vienna 7
Münchener 20
Amber 50

Caramelmouten

Deze moutsoorten ontstaan, door de mout na het eesten weer een tijd te laten rusten in een vochtige omgeving. Hierdoor zullen de enzymen de zetmeel verder omzetten naar suikers. Door na een periode deze mout opnieuw bij hoge temperatuur te drogen, stopt dit proces. Bij deze hogere temperaturen zullen ook de reeds gevormde suikers voor een deel worden omgezet naar karamel, vandaar de naam. Deze moutsoorten werken bodyverhogend en worden vaak als 2e moutsoort naast pilsmout of pale-alemout gebruikt. Afhankelijk van de kleur, kan men 10% tot 40% van de stort gebruiken voor deze soorten.

Soort EBC
Cara-pils 5
Cara-hell 25
Cara-münich 100
Cara-crystal 120

Roostmouten

Dit type mout wordt gedurende een tijd geroosterd, waardoor deze zeer donker gekleurd kunnen zijn. Deze donkere moutsoorten worden uiteraard gebruikt om donkere bieren te brouwen. Gebruik niet teveel van deze mouten, om een scherpe verbrande smaak te voorkomen. Een maat hiervoor is 5 tot 10% om een zachte geroosterde smaak te krijgen.

Soort EBC
Biscuit 500
Chocolade 800
Zwart 1400

De hierboven genoemde namen en kleuren zijn een indicatie en geheel afhankelijk van de mouterij. Ieder mouterij heeft soms zo z'n eigen namen voor een bepaalde moutsoort. Ook kan het zijn dat een mouterij een soort enigzins lichter of donkerder aanbied.

Pilsmout Ambermout Kristalmout Zwarte mout
Pilsmout
(3 EBC)
Ambermout
(60 EBC)
Cara-crystal
(150 EBC)
Zwarte mout
(1000 EBC)

Mouterijen