Ga naar artikel

Jodiumtest (praktijk)

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Door middel van de jodiumtest, kan bekeken worden of alle zetmeel omgezet is in suikers.

Benodigheden

1 flesje jodiumoplossing (0,02 normaal)
wit schoteltje

Werkwijze

1 Doe tijdens het maischen een kleine hoeveelheid beslag op het witte schoteltje.
2 Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur (20 °C).
3 Voeg hieraan een paar druppels van de jodiumoplossing toe.

Blijft de jodium bruin van kleur, er treedt geen blauwe of paarse kleurreactie op, dan is alle zetmeel afgebroken tot glucose, maltose en dextrine.
Is er daarentegen een blauwe of roodviolette kleurreactie, dan bevindt zich in het beslag nog zetmeel (blauw) of kleinere afbraakproducten (paars, roodviolet). Er dient dan nog doorgegaan te worden met maischen tot dat een nieuwe jodiumtest heeft bewezen, dat er geen zetmeel meer aanwezig is.