Ga naar artikel

Jodiumproef

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Jodiumtinctuur voor zetmeelbepalingDe jodiumtest wordt gebruikt om de aanwezigheid van zetmeel te testen. Vooral tijdens het maischen is dit een belangrijke indicator, om te zien al het zetmeel in het beslag is omgezet tot suikers. Jodium heeft de eigenschap om zetmeel donkerblauw te kleuren.

Zetmeel bestaat uit lange amylose ketens, die gedraaid zijn in de vorm van een helix. Hiertussen zit net genoeg ruimte om een jodium molecuul vast te houden. Het licht wordt hierdoor anders geabsorbeerd, waardoor een donkerblauwe/zwarte kleur ontstaat. De verkleuring is afhankelijk van de lengte van de ketens. De vergistbare sachariden verkleuren de licht gele jodiumoplossing niet. Als de verkleuring achterwege blijft is er in het beslag geen zetmeel meer aanwezig. Het beslag wordt dan jood-normaal genoemd.

Ketenlengte
aantal glucose eenheden
Kleuring
> 45 blauw/zwart
40 - 45 blauw/paars
36 - 40 paars
21 - 36 rood
12 - 21 zwak rood
< 12 geen verkleuring (licht geel)

Werkwijze

Neem aan het einde van het maischen wat wort, doe dit op een wit schoteltje en laat het afkoelen. Voeg een druppel van de jodiumoplossing (een oplossing van 2,5 gram jodium en 5 gr kaliumjodide in 1 liter water) toe. Wanneer de jodiumoplossing verkleurt, is er nog zetmeel aanwezig en moet nog langer gemaischt worden.

Let op

Bij niet afgekoelde wort zal er minder of geen verkleuring plaatsvinden.