Ga naar artikel

Schrootmolens

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Schrootmolens zijn te koop in diverse soorten en maten. Voor de hobbybrouwer zijn vooral 2 uitvoeringen betaalbaar. Dat zijn:

Graanmolen

Dit type heeft 2 draaiende schijven, waarmee het mout grof gemalen kan worden. Ze zijn budgetvriendelijke en grotendeels van gietijzer. Over het algemeen zit er een kleine trechter op, waar ongeveer 1 kilo mout in past. De mout wordt niet echt geplet, maar meer gemalen. Ik heb hier jaren heel goed mee gewerkt en eigenlijk altijd wel goede resultaten mee bereikt. Met de hand kan je ong. 0,5 kilo/minuut schroten.

Afstellen

De afstand tussen de schijven kan ingesteld worden. Het afstellen doe je door telkens wat moet te malen, van grof naar fijner en zodanig af te stellen, dat er net geen hele moutkorrels uit de molen komen.

Motoriseren

Het hoge model staat slecht toe om hier een motor op aan te sluiten. Wat het beste gaat is een bout te schroeven op de plaats van de slinger. Met een boormachine en een paar onderdelen van je dopsleutelset, kan je toch het schroten wat aangenamer maken.

Walsenmolen

Dit type bevat twee rollen, walsen, met een profiel erin. Deze zijn in staal en aluminium uitgevoerd en ook wat duurder dan het hiervoor genoemde model. Deze molens worden ook met trechter geleverd, waar ongeveer 2-3 kilo, of nog meer mout in past. Het voordeel van deze molens is, dat het mout niet gemalen wordt, maar meer geplet. Met de hand kan je ong. 2 tot 3 kilo/minuut schroten.

Afstellen

VoelermaatDe afstand tussen de twee walsen is bij sommige typen in te stellen. Bij het afstellen gebruik je een voelermaat, een pakketje gehard stalen plaatjes van verschillende diktes die in een houder zijn samengevoegd. Deze voelermaatjes kan je vinden in bouwmarkten bij de autoaccesoires. Ze worden o.a. gebruikt voor het meten van de afstand tussen contactpunten van een ontsteking. Ik heb mijn walsenmolen ingesteld op 0,9 mm.

Motoriseren

Door het lagere model is deze moutmolen wat gemakkelijker te motoriseren. Zelf gebruik ik een oude accu boormachine, waarvan de accu's het niet meer deden. Ik heb de accu's verwijderd en sluit de plus- en minpool aan op de acculader, die ik ook gebruik als voeding voor mijn roerwerk.
De walsenmolen en de boormachine zijn gemonteerd op een lange plank MDF, zodanig dat de boormachine niet mee kan draaien. Een plankje triplex van de goede dikte, zorgt ervoor dat de as van de walsenmolen mooi in lijn ligt met de boormachine.
Een tie-wrap om de schakelaar van de boormachine, boormachine in de goede draairichting, spanning aansluiten en schroten!
Door de lange plank zodanig op een werkblad te leggen, zodat deze uitsteekt, komt de geschrootte mout in de zak die onder de walsenmolen is geplaatst.

Bovenkant
Onderkant
Met deze opstelling haal ik rond de 100 tpm.
Met een volle trechter en uit stilstand, weet de boormachine toch op te starten. Beter gaat het door eerst de boormachine op te starten en dan pas de mout in de trechter te gieten.