Ga naar artikel

Verzamelen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Je kan gist op verschillende manieren verzamelen:
  • Uit schuim van de gisting (gist van de bodem is minder vitaal)
  • Korrelgist
  • Vloeibare gist
  • Uit sediment van een fles
Heel voor de hand liggend om aan gist te komen, is het sediment van bieren met nagisting op fles. Toch is niet elk gistdepot geschikt voor het opkweken van gist.
Vrij snel nadat de nagisting is afgelopen (de voedingsstoffen (suikers) zijn op), start het afsterven van de gistcellen. Gistdepots van oude flesjes zijn daarom ongeschikt om opgekweekt te worden. Om een goede kans te maken moet je dus een zo jong mogelijk flesje hebben.
Veel brouwerijen filtreren tegenwoordig het bier en gebruiken een andere gist voor de nagisting op fles. Vaak wordt hiervoor dan een gistsoort gebruikt die beter uitvlokt. Het resultaat is een helderder bier en blijft de gist beter plakken op de bodem van het flesje bij het uitschenken. Dit is dus niet de gist, die gebruikt is voor de hoofdgisting.
Door het niet geheel zuiver werken kunnen er zich bij de nagisting op fles, ook ongewenste micro-organismen ontwikkelen. Sommigen van deze hebben betere overlevingskansen dan de gistcellen en kunnen nadat de nagisting ten einde is nog verder groeien. Om elk risico uit te sluiten zijn een aantal brouwerijen overgegaan tot het pasteuriseren van de flesjes. Hierbij is het niet mogelijk van deze flesjes het gistdepot op te kweken.

Het is heel moeilijk om aan te geven uit welke bieren op dit moment een gist kan worden verzameld.

Veilig om gist uit op te kweken is bijvoorbeeld een pakje vloeibare Wyeast gist.