Ga naar artikel

Openen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Grote brouwerijen hebben installaties, waarbij de fusten worden gereinigd en gevuld via de aansluiting boven op het fust. De tapstang wordt er dus niet uitgehaald. Het verwijderen van de tapstang wordt eigenlijk alleen voor reparaties gedaan.
Voor het thuis zelf reinigen en vullen van fusten, willen we juist wel de tapstang eruit halen, zodat we via de grotere opening in het fust kunnen komen. Helaas zit er vaak een beveiliging op. Hier staat beschreven hoe je de verschillende type fusten kan openen.

Let op, ontluchten!!!

Zorg er altijd voor, dat bij het openen van een fust, alle druk eraf is. Sluit daarvoor een tapkop (met slang) aan en zet hem langzaam open. Er kunnen ook eventueel resten van bier ermee uit komen!!! Ook kan je daarbij het fust op z'n zij leggen, dan komt er veel minder bier mee bij het ontluchten.

Alumasc

Voor het openen van deze fusten kan een speciale tang gekocht worden. Deze zijn echter moeilijk verkrijgbaar en duur. Het openen van deze fusten lukt ook met een grote sokkentang of met een zelfgemaakte sleutel.

Sokkentang
Sokkentang
Opener onderaanzicht
Bovenaanzicht
Opener bovenaanzicht
Onderaanzicht

Ontgrendelen

Indien er een beveiliging op zit, doe dan het volgende. Kijk op de bovenkant van de aansluiting op de buitenste metalen ring, vaak zit daar een streep, die aangeeft waar de beveiliging zit (zie de afbeelding hieronder). Als die indicator er niet op staat, dan kan je door het heen en weer bewegen van de losgedraaide tapstang wel voelen waar de beveiliging zit.

Openen
Indicator beveiliging

Leg nu het fust met de losgedraaide tapstang op z'n zij, met de beveiliging naar boven gedraaid. Zet een koevoet eronder en geef een paar harde rukken. De beveiliging zal verbuigen en de tapstang komt dan los.

Openen Openen
Indicator naar boven Een paar flinke rukken

Met een tang kan je de beveiliging (een lipje) nog wat verder ombuigen, zodat je de tapstang weer gemakkelijk in het fust kan terugplaatsen.

Beveiliging ombuigen Beveiliging ombuigen
Beveiliging verder ombuigen Omgebogen beveiliging. Let op rubberen ring!

Let bij het terugplaatsen op de rubberen ring. Deze moet er netjes omheen liggen, voordat je de tapstang terugplaatst en weer vast draait.

Sankey

Je kan deze fusten openen door een steenbeitel te gebruiken en met een hamer de tapstang los te tikken. Beter gaat het om deze fusten te openen met een zelfgemaakte sleutel, een soort brede schroevendraaier.

Steenbeitel Opener
Steenbeitel Opener

Ontgrendelen

Ideaal voor thuisgebruik zijn de 10 liter fustjes van Heineken. Deze zijn van 2 verschillende leveranciers verkrijgbaar:

Comet

De 10 liter fusten van Comet hebben een gladde bovenkant. Dit in tegenstelling tot de fusten van Luwa, waar een kruisvormig figuur op de bovenkant zit.

Gladde bovenkant Comet logo
Gladde bovenkant Comet (Mechelen Belgium) logo op de zijkant

Nadat je de tapstang hebt los gedraaid, merk je dat deze er niet uit te halen is. Leg nu in de kop een muntstuk van 2 Eurocent en zet de tapkop erop en druk de hendel omlaag. Door de muntstuk, wordt de tapstang verder ingedrukt, waardoor de beveiliging opgeheven wordt en je de tapstang eruit kan tillen.

Muntstuk Tapkop erop
Muntstuk Tapkop er op

De beveiliging is te verwijderen door deze met een tang zover door te buigen, dat deze afbreekt.

Beveiligingslip Verwijderde beveiliging
Beveiligingslip Verwijderde beveiliging

Nu is de tapstang telkens opnieuw te plaatsen en te verwijderen.

Luwa

Deze 10 liter fustjes zijn herkenbaar aan het kruisvormige figuur op de bovenkant en op de zijkant van het fust is ook de naam van de fabrikant te vinden.

Kruisvormige figuur op de bovenkant Luwa logo
Kruisvormige figuur op de bovenkant
en extra afsluitring
Luwa logo op de zijkant

Verder kan ik hier kort over zijn, deze zijn NIET te openen. Er zitten allerlei beveiligingen op, zoals blokkerende pennen aan de zijkant, extra afsluitringen, of ze zijn dichtgelast! Blijkbaar worden deze fusten helemaal niet meer geopend, maar worden ze bij een defect vernietigd. Deze zijn dus NIET te gebruiken om je eigen gebrouwen bier hierin af te vullen!!!