Ga naar artikel

Kookketel

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De kookketel kan hetzelfde zijn als de maischketel. Indien je hoppellets gebruikt i.p.v. hopbellen, dan is het misschien aan te raden om op een andere manier te filtreren. Je kan dan het filter weglaten, of kaasdoek om het filter spannen.

Benodigheden

Onderdeel Hoeveelheid per stuk [€] Totaal [€]
50 l Fust 1 30,00 30,00
Kraan 15 mm 1 17,00 17,00
Pakkingring 20 mm 1 1,00 1,00
Messingring 20 mm 1 3,00 3,00
Koppeling 20 mm/15 mm 1 3,75 3,75
Filter (optioneel) (1) (7,87) (7,87)
Totaal 62,62 (55,55)

Werkwijze

Neem een ketel, zoals beschreven bij ketels . Bevestig aan de koppeling het filter , zoals bij de maischketel . Indien je met hoppellets werkt, kan je het filter weglaten. Je kan dan het 'wirhlpool' principe gebrouwen. Hierbij roer je na afloop van het koken de inhoud zo goed, dat alle resten van de pellets, enz. zich in het midden van de bodem van de ketel ophopen. Het heldere gedeelte van de wort kan dan via de kraan eruit lopen.