Ga naar artikel

Filteremmer

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Filteremmer Na het maischen moet uit de maischketel alleen de heldere wort naar de kookketel. Hiervoor heb je een soort grote zeef nodig. Een filteremmer is zo'n voorbeeld. Na afloop van het maischen giet je de volledige inhoud van de maischketel in de filteremmer, laat het een tijdje staan en draai dan de kraan open. In eerste instantie zal er troebele wort uitkomen (die je weer voorzichtig teruggiet in de filteremmer), maar na een paar liter zal er helder wort uit het filter komen, die je dan kan laten lopen in de kookketel.

Benodigdheden

Aantal Omschrijving
2 Emmers, die in elkaar passen
1 stuk Horregaas
1 Kraan

Werkwijze

In één emmer wordt onderaan, vlakbij de bodem, het tapkraantje geplaatst.

Van de andere emmer verwijderen we de bodem. Over de bodemloze emmer spannen we het horrengaas en schuiven deze emmer in de emmer met het kraantje. We krijgen hierdoor een emmer met gaas in de bodem, en daaronder een loze ruimte voor de gefiltreerde vloeistof, die afgetapt kan worden door het kraantje.

Hierop zijn natuurlijk nog meer variaties mogelijk, zoals
  • boor gaatjes van 1 mm. in de bovenste emmer, i.p.v. het horrengaas.
  • er wordt ook wel eens een koelbox gebruikt met een filtreerplaat gemaakt van metaal, met gaatjes van 1 mm.
  • i.p.v. plastic emmers en horrengaas, kan natuurlijk ook een metalen uitvoering gemaakt worden.