Ga naar artikel

Tegenstroomkoeler

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Tegenstroomkoelers zijn in allerlei soorten en maten te koop in winkels, of via internet te bestellen. Ook een warmtewisselaar uit Vaillant CV ketels, zoals de VCW 180-242, is heel goed te gebruiken! Deze warmtewisselaars worden soms in de CV ketel vervangen, omdat ze gaan lekken. Voor ons doel, om wort te koelen, zijn deze nog heel goed te gebruiken, omdat wij niet met grote druk werken. Om hier een tegenstroomkoeler van te maken heb je het volgende nodig:

Benodigdheden

Aantal Omschrijving
1 Vaillant warmtewisselaar, VCW 180-242
2 Gardena 900 kraanstukken
2 Gardena 901 kraanstukken
4 Gardena 915 slangkoppelstukken (eventueel kan 1 hiervan vervangen worden door een Gardena 942 slangkoppelstuk met reguleerventiel)
Slang

Let op dat de warmtewisselaar twee verschillende aansluitingen heeft. De twee grote openingen zijn voor het koelwater, de twee kleine voor het wort. Op de twee grote openingen schroef de lichtgrijze Gardena onderdelen, op de kleine openingen komen de donker grijze onderdelen. De benodigde onderdelen worden hieronder getoond.
 
900 kraanstuk 901 kraanstuk 915 slangkoppelstuk
900 kraanstuk 901 kraanstuk 915 slangkoppelstuk

Verder hebben we 4 stukken slang nodig:
  • Voor het koelwater, van de kraan naar de warmtewisselaar
  • Voor het koelwater, van de warmtewisselaar naar de gootsteen, o.i.d.
  • Voor de wort, van de kookketel (met worthevelfilter) naar de warmtewisselaar (hier kan eventueel het 942 slangkoppelstuk met reguleerventiel voor gebruikt worden)
  • Voor de wort, van de warmtewisselaar naar het gistvat
Op deze stukken slang worden de koppelstukken gemonteerd. Dit maakt het aansluiten van de slangen op de koeler heel eenvoudig.

Meer...