Ga naar artikel

Laurier

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier LaurierLaurier (Laurus nobilis) is afkomstig uit vooral het oostelijk Middellandse Zeegebied, uit landen als Turkije, Georgië en Griekenland. In Nederland wordt Laurier gekweekt als kuipplant. Laurierbladeren zijn afkomstig van de laurierstruik of -boom. Laurierbladeren zijn ongeveer 5 cm lang en worden (meestal gedroogd) gebruikt, waarbij de laurier langere tijd moet meekoken om de smaak tot zijn recht te laten komen. Laurier wordt ook gebruikt in laurierdrop waarin de sterke lauriersmaak naar voren komt.

Gebruik

Wordt wel eens gebruikt in Porters. Gebruik maximaal 1 blad op 10 liter.

Let op

Bij deze meeste kruiden zal de smaak van het kruid naar verloop van tijd verdwijnen. Laurier is (net zoals kruidnagel ) hierop een uitzondering. Het kan jaren duren, voordat een teveel aan laurier, zodanig is verminderd, dat het bier beter te drinken wordt.

Kweekwijze

De laurier struik is te koop in tuincentra. De laurier eist niet veel van de kwaliteit van de grond, maar kan wel slecht tegen de kou. Om de laurier te beschermen tegen vorst, moet deze gewikkeld worden in winterdoek, waar spiraalsgewijs een touw omheen wordt gebonden.

Oogsten

Van maart tot aan de eerste vorst. Kies de donkergroene blaadje uit, die een beetje stug zijn. De zachte blaadjes, die dus jonger zijn, zijn minder geurig. Oogst in een jaar niet meer dan een kwart van de bladeren om de struik niet te veel te belasten.

Bewaren

De bladeren kunnen in een goed doorluchte ruimte gedroogd worden. Na het drogen kunnen de bladeren in een luchtdichte pot bewaard worden.