Ga naar artikel

Broodkever

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De broodkever (Stegobium paniceum) heeft zich over de gehele wereld verspreid.

Kenmerken

De broodkever is

  • roodbruin
  • 2-4 mm lang
  • ovaal van vorm
  • heeft ver uitstaande antennes

Het halsschild bedekt als een soort monnikskap de kop en op de dekschilden zijn fijne lengtestrepen te onderscheiden. De larven zijn ongeveer een 0,5 mm groot. De broodkever leeft van en plant zich voort in zetmeelhoudend voedsel, zoals o.m. gebakken koeken, droog oud brood, soepblokjes, drogisterijwaren.

Leefwijze

De volwassen kever legt 50 - 60 eieren, het liefst op een donkere plaats. Na een maand komen de larven uit; deze verpoppen zich in een cocon gemaakt van voedseldeeltjes en speeksel. De duur van de ontwikkeling van ei tot kever is afhankelijk van de temperatuur en kan variëren van ongeveer 7 maanden (bij 18 °C) tot 1 maand (bij 30 °C).
De volwassen kever neemt zelf geen voedsel op en veroorzaakt dan ook geen vraatschade, het zijn de (heel actieve) larven die op zoek gaan naar (nieuwe) voedselbronnen en zo producten aantasten. Het voedsel van de larven bestaat uit produkten, zoals brood, beschuit, veekoeken, macaroni, vermicelli, soepblokjes, graan, meel e.d. Als droge voedingsmiddelen aangetast zijn, ziet je gaatjes in de produkten. Dit zijn de uitvliegopeningen van volwassen kevers. Meelachtige produkten kunnen cocons bevatten. Deze bevinden zich meestal tegen de wanden of de bodem van het verpakkingsmateriaal. Zij boren zich om uit te vliegen eventueel door plastic, papier en zelfs metaalfolie van de verpakking.