Ga naar artikel

Monoterpenen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Monoterpenen en sesquiterpenen komen veel in planten voor. Er zijn zo’n 1000 monoterpenen beschreven. Monoterpenen zijn kleurloos, hebben een laag kookpunt (verdampen dus snel) en hebben interessante geuren. Ze oxideren snel, zelfs onder koele omstandigheden.
De toepassing van monoterpenen, bijvoorbeeld menthol, limoneen en linalol is vooral in de voedings- en drankenindustrie, cosmetica, parfums, etherische olie, schoonmaakindustrie, enz. In bloemen zorgen ze voor de karakteristieke geur, van belang bij de bestuiving.
De monoterpenen zijn, evenals de sesquiterpenen, opgebouwd uit kop-staart gebonden isopreen eenheden. De monoterpenen kunnen weer verdeeld worden in 2 groepen, terpenen met:

Acyclische monoterpenen

Deze (acyclische, alifatische) monoterpenen bevatten geen koolstofring. De belangrijkste, die onder andere voorkomt in hop, is:
Myrceen
Myrceen

Myrceen is de terpeen, die het meeste voorkomt in hop en is verantwoordelijk voor de scherpe, soms onaangename, 'hop'-geur. Behalve in hop, komt myrceen ook voor in laurier, selderij, venkel, kardamom, nootmuskaat en gember.

Cyclische monoterpenen

Deze monoterpenen bevatten een ring:
Limoneen α-Pineen
Limoneen α-Pineen

Ze komen ook voor in fruit, kruiden en specerijen. Limoneen komt in veel planten voor, met name in de etherische olie van citrusvruchten, maar ook in gagel en selderij. Limoneen is ook verantwoordelijk voor de kenmerkende citrusgeur. Pineen heeft een geur, die geassocieerd wordt met hout, dennengeur en terpentijn.