Ga naar artikel

Eesten

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier EestenNa 3 dagen zullen de korrels zijn gaan ontkiemen. Dit proces gaan we nu stoppen.

Werkwijze

We spoelen de korrels nog een aantal keer goed met water en we gieten het water daarna af. Vervolgens spreiden we de korrels uit op een bakblik met bakpapier. Het bakblik schuiven we in de oven net onder het midden. De oventemperatuur moet nu op 70 °C gehouden worden, met de ovendeur op een kier van 1-2 cm, zodat het vocht van de korrels kan verdwijnen. Keer de korrels regelmatig om en voorkom dat ze aan het bakpapier gaan kleven. Dit droogproces kan, afhankelijk van de te drogen hoeveelheid, een paar uur duren.

Laat de korrels, nadat ze helemaal droog aanvoelen, nog een uur in de oven liggen bij 70 °C. Daarna de mout uit de oven halen, af laten koelen en opbergen. Eventuele kleine stofdeeltjes, verdroogde kiempjes, enz. kunnen met een groffe zeef verwijderd worden, waarna de mout in een droge zak of container verder bewaard kan worden.

Als je boekweitmout na het drogen nog 1 uur bij een hogere temperatuur houdt, bijv. 90-100 °C, dan krijgt het een aangename notenaroma.

Deze mout is, indien goed droog bewaard in een afgesloten container, nog maanden houdbaar.

Als ik uitga van 500 gram boekweit, dan hou ik ongeveer 350 gram boekweitmout over.

Boekweit heel Boekweitmout
Boekweit Boekweitmout